Verhousmateriaalin vertailu: kiviharkko tai kuitusementtilevy.

Sisällysluettelo

Kiviainekset ja kuitusementti

Kiviverhous ja kuitusementtilevy ovat kaksi tärkeintä julkisivumateriaalivaihtoehtoa, jotka kiinteistönomistaja voi valita, kun hän kunnostaa rakennuksen julkisivua tai rakentaa uutta taloa. Molemmat näyttävät visuaalisesti hyvältä, mutta eri materiaalien ominaisuuksien ja niiden tulevan kestävyyden perusteellinen ymmärtäminen voi olla haasteellista.

Puu on myös ansainnut paikkansa perinteisenä materiaalina, ja voit lukea siitä lisää artikkelista“Puuvuoraus vai kuitusementti?“.

Julkisivulaatat tai päällystelaatat, jotka on päällystetty sepelillä.

Kiviverhouksen eli verhouslaattojen käyttö yleistyi Virossa 2000-luvun alussa, ja kaukaa katsottuna se muistuttaa eniten rappausjulkisivuSementtilevy, joka on päällystetty erityyppisillä kiviaineksilla, on tavanomainen pohjamateriaali. Tässä vaiheessa on tärkeää huomata, että vaikka sementtilevy ja kuitusementtilevy ovat samankaltaisia nimiltään, ne ovat materiaalikoostumukseltaan täysin erilaisia.

Molemmat ovat komposiittimateriaaleja eli tuotteita, jotka on valmistettu sekoittamalla eri komponentteja yhteen. Sementtilevyn tärkeimmät ainesosat ovat sementti ja puulastut. Koska puupohjaiset materiaalit eivät yleensä kestä jatkuvaa kosketusta veden kanssa, valmistajat lisäävät seokseen vedeneristyslisäaineita tämän ongelman vähentämiseksi.

Näin saatu seos puristetaan sementtilaataksi. Seuraavaksi sementtilevy päällystetään epoksihartsilla tai muunlaisella liimalla, jonka jälkeen siihen ripotellaan kiviainesta. Koko prosessin lopputuloksena on kivihakkeella päällystetty julkisivulaatta.

Kivilaatan kestävyys ja kestävyys

Kivilastujen tekniset ominaisuudet ovat paperilla melko samanlaiset kuin kuitusementtilevyjen, eikä tässä ole mitään erityistä vertailukohtaa. Kestävyydessä ja takuuaikana on kuitenkin tärkeä vertailuhetki.

Kun tarkastellaan kolmen suurimman Virossa toimivan kivilastulevytoimittajan ehtoja, yksi niistä tarjoaa materiaalille 15 vuoden takuun, mutta visuaalinen tai väritakuu on voimassa vain 5 vuotta. Toisen yrityksen verkkosivuilta on poistettu kaikki takuuseen liittyvät tiedot, ja kolmas yritys on lopettanut toimintansa kokonaan.

Epäilemättä suorittaa kivilaattajulkisivu omana kokonaisuutenaan keskeinen tavoite, joka on suojaten rakenteita säältä useiden vuosikymmenten ajan. Mutta esteettinen tai visuaalinen puoli niin hyvin ei kestä aikaa. Kaupungissa voi nähdä useitarakennuksia , jotka on kunnostettu 10 vuotta sitten kivilaatoilla ja jotka ovat nyt menettäneet ulkonäkönsä. Julkisivu maali on voimakkaasti vääristynyt, likainen ja laikukas. Alkuperäinen kuva on varmasti mahdollista palauttaa ylimaalaamalla, mutta millä hinnalla?

Lyhyesti: Materiaalin alkuperäisten kustannusten lisäksi on laskettava julkisivun tulevan kunnossapidon ja mahdollisen korjauksen kustannukset ennen rakentamista ja/tai kunnostamista. Näin saat paremman kokonaiskuvan, ja halvemmalta vaikuttavien materiaalien hankkiminen saattaa itse asiassa vaatia huomattavasti suurempia investointeja ajan mittaan kuin vaihtoehtoiset materiaalit, sekä ajan että rahan suhteen.

Kuitusementtilevy

Kuitusementti on myös komposiittimateriaali, jota käytetään yhä useammin verhousmateriaalina sen erittäin hyvän kestävyyden vuoksi. Kuten nimestä voi päätellä, sementti on yksi kuitusementin tärkeimmistä ainesosista. Lisäksi käytetään selluloosaa, hiekkaa ja valmistajasta riippuen lisäaineita oikean seoksen saamiseksi haluttujen ominaisuuksien saavuttamiseksi. Perusaineiden lisäksi kuitusekoitusten valmistuksessa voidaan käyttää myös pigmenttejä.

Kuitusementtilevyn kestävyys ja kestävyys

Yksi tosiasia, jonka maailma tietää varmasti, on se, että ajan myötä kaikki ympärillämme osoittaa ikääntymisen merkkejä. Jotkin materiaalit säilyttävät hyvän kuntonsa paremmin kuin toiset, ja kuitusementti on yksi niistä. Kuitusementille on ominaista muun muassa se, että se kestää erinomaisesti UV-säteilyä, äärimmäisiä lämpötilavaihteluita ja yleisesti ottaen hyvin erilaisia sääolosuhteita, ja se on myös läpäisemätön hyönteisille, jyrsijöille ja muille tuholaisille.

Tämä vähentää kuitusementin huoltotarvetta, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisen ja käytännöllisen valinnan, joka säästää aikaa, vaivaa ja huoltokustannuksia. Tämän vuoksi kuitusementti on erityisen houkutteleva valinta niille, jotka arvostavat vähäisiä ylläpitokustannuksia ja pitkäaikaista kestävyyttä.

Kiviharkon ja kuitusementtilevyn vertailu

Yhteenveto

Koska ihmisten toiveet, odotukset ja tarpeet ovat tyypillisesti erilaisia, kysymykseen “mikä materiaali on paras” ei todennäköisesti ole yhtä ainoaa vastausta.

Jos sydämesi kaipaa kiviverhoiltua julkisivua, kiviverhousta ei todellakaan voi korvata millään. Joka tapauksessa sinun on kuitenkin otettava huomioon, että kivilaatat näyttävät todella hyvältä, kun ne on asennettu, mutta niiden ulkonäkö heikkenee nopeammin kuin joidenkin vaihtoehtojen, ja ne tarvitsevat todennäköisesti jonkinlaista huoltoa noin 10 vuoden kuluessa.

Jos pidät perinteisen tai modernin maalattujen puuverhousten tai suurikokoisten verhouslaattojen ideasta, mutta haluat jättää työläs kunnossapidon väliin, kuitusementti on todennäköisesti paras ratkaisu sinulle.

Tutustu Hardie Architectural Panel kuitusementtiverhouslevyyn

Se tekee vaikutuksen A2-luokan valoherkkyydellään ja on samalla todellinen muotoiluelementti.

Tutustu James Hardie kuitusementtivuorauslevyihin

Hardie-tuotteet on suunniteltu säilyttämään esteettisyytensä säästä riippumatta.

Ostoskärry