Julkisivun rappaus tai rappausrappaus

Sisällysluettelo

Kipsi- ja laattajulkisivu

Julkisivun rappaamisen tai tuulettuvan julkisivun asentamisen välillä voi olla todellinen päänvaiva kiinteistön omistajalle, joka ei ole ennen joutunut tekemään tätä valintaa. Kun vanha julkisivu alkaa murentua tai uuden rakennuksen ulkoseinä on peitettävä, asunnonomistajilla on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa: julkisivun rappaus tai päällysteen asentaminen. Molemmissa ratkaisuissa on omat vahvuutensa ja haittansa, ja tässä artikkelissa yritämme selittää ne mahdollisimman selkeästi niille asunnonomistajille, joilla ei ole aiempaa kokemusta tai ammattimaista rakennustaustaa.

Mitä on julkisivun rappaus tai rappaus?

Rappaus, joka tunnetaan myös nimellä rappaus, on perinteinen tapa parantaa rakennuksen ulkonäköä ja suojata sitä säältä. Tässä prosessissa rakennuksen ulkoseiniin levitetään rappauskerros, joka voi koostua eri materiaaleista, kuten kalkista, sementistä, savesta tai polymeerilaastista. Kipsikatot antavat rakennukselle yhtenäisen ulkonäön, ja ne voidaan viimeistellä erilaisilla kuvioilla, väreillä ja pintakäsittelyillä arkkitehtonisen tyylin ja omistajan mieltymysten mukaan.

Samalla rappausjulkisivut vaativat säännöllistä huoltoa ja ovat muita julkisivumateriaaleja alttiimpia halkeilulle ja vaurioille. Huolimatta säännöllisen huollon tarpeesta rappaus on yleisimmin valittu julkisivuvaihtoehto. Tämä johtuu rappauksen monipuolisuudesta ja siitä, että rappaus on paljon edullisempaa kuin tuulettuva julkisivu.

Näkyvä pullonkaula rappausjulkisivussa

Rapatulla julkisivulla on yksi melko vakava heikkous tuulettuvaan julkisivuun verrattuna. Fyysisesti tiedetään, että ilma liikkuu luonnollisesti lämpimämmästä ympäristöstä viileämpään. Talvella ilma poistuu talosta ja kesällä päinvastoin. Samalla tavalla kosteus liikkuu talon rakenteiden läpi, kun ilma liikkuu talon rakenteiden läpi. Tuulettamattomassa julkisivujärjestelmässä, kuten rappauslaastissa, kosteus joutuu liikkumaan rappauskerroksen läpi. Osa tästä kosteudesta tiivistyy rappauksen ja ulkoseinän välisiin viileisiin pintoihin, ja tämä on suurin syy rappausjulkisivujen halkeiluun.

Tämän seurauksena 2-5 vuotta sitten asennettu rappausjulkisivu on usein likaantunut ja halkeillut, ja 10 vuotta sitten rapattu julkisivu on halkeillut.

Mikä on tuulinen julkisivu?

Tuulettuva julkisivu on julkisivujärjestelmä, jossa julkisivun kattoa ei ole asennettu suoraan rakennuksen ulkoseinää vasten, vaan se on nostettu siitä poispäin perustuksen avulla.

Tällä ratkaisulla luodaan ulkovaipan ja rakenteen väliin rako, jossa ilma pääsee liikkumaan vapaasti. Tätä luonnollista ilmankiertoa kutsutaan myös luonnolliseksi ilmanvaihdoksi, jolla pyritään säätelemään ilman ja lämmön vaihtumista rakennuksen ja ulkoilman välillä.

Tuulettuvassa julkisivussa on mahdollista käyttää useita erilaisia ulkopintoja, kuten. kuitusementtiverhous, kkuitusementtiverhouslaatat, kivilaatat, puuverhouslevytalumiinikomposiittilevyt ja monet muut verhousmateriaalit.

Tuulettuvan julkisivujärjestelmän konkreettinen etu

Ihanteellisen seinän päätarkoitus on pitää rakennuksen ulkopuolella tapahtuvat asiat ja sisäilmasto sisällä. Oikein rakennettu tuulella puhallettava julkisivujärjestelmä voi tehdä työnsä erittäin hyvin.

Koska julkisivupinnoite ei ole suoraan rakennetta vastapäätä, voimakkaan auringonvalon aiheuttama lämpö ei kulkeudu suoraan ulkopinnoitteesta eristekerrokseen, vaan se lämmittää ilmarakossa olevaa ilmaa. Lämmitetty ilma työntyy ulos räystäältä ilmanvaihtoaukossa kiertävän ilman avulla tuuletusaukkojen kautta.

Tämä lähestymistapa estää ulkoisen lämmön siirtymisen eristekerrokseen ja pitää rakennuksen sisäilmaston vakaampana.

Ilmarako mahdollistaa myös julkisivumateriaalin nopean kuivumisen ja estää kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin.

Yhteenveto

Rappaus ja säänkestävyys ovat kaksi erilaista lähestymistapaa rakennuksen ulkopintaan ja sen suojaamiseen säältä. Rapattu julkisivu tarjoaa monipuolisia suunnitteluvaihtoehtoja ja perinteisen ilmeen, mutta se voi olla alttiimpi kosteusvaurioille ja vaatii säännöllistä huoltoa.

Tuulettuva julkisivu on kuitenkin nykyaikainen ratkaisu, joka mahdollistaa paremman ilmankierron ja kosteudenhallinnan sekä paremman energiatehokkuuden.

Tutustu Hardie Architectural Panel kuitusementtiverhouslevyyn

Se tekee vaikutuksen A2-luokan valoherkkyydellään ja on samalla todellinen muotoiluelementti.

Tutustu James Hardie kuitusementtivuorauslevyihin

Hardie-tuotteet on suunniteltu säilyttämään esteettisyytensä säästä riippumatta.

Ostoskärry