Hintavertailu: puuverhouspaneelit tai kuitusementtiset ulkoverhouspaneelit?

Sisällysluettelo

Puuverhouspaneelit tai kuitusementtiset ulkoverhouspaneelit

Puuverhouspaneelit tai kuitusementtiset ulkoverhouspaneelit? Ulkoverhouksen materiaalivalinta on yksi kodinomistajien tärkeimmistä päätöksistä. Valinta vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön, sen tuleviin huoltotarpeisiin ja pitkän aikavälin taloudellisiin kustannuksiin. Rakennusmarkkinoilla on nykyään saatavilla laaja valikoima verhousmateriaaleja, mutta tässä artikkelissa keskitymme kahteen suosittuun vaihtoehtoon: puu- ja kuitusementtiverhoukseen.

Hinta on usein määräävä tekijä, mutta on myös tärkeää ymmärtää materiaalin ylläpitoon tai korvaamiseen liittyvät pitkän aikavälin investoinnit. Teemme perusteellisen analyysin, jossa otamme huomioon alkuperäiset kustannukset, ylläpitotarpeet ja pidemmällä aikavälillä odotettavissa olevat lisäkustannukset.

Alkuperäinen investointi

Aloitetaan laskemalla alkuinvestoinnit. Jos rakennushankkeessamme on 150 m²:n kokoinen julkisivupinta-ala, niin miten eri verhouspaneelit vaikuttavat lompakkoomme?

Esimerkiksi valmiiksi maalatut Hardie® Plank -kuituvahvisteiset kuituvahvisteiset lattialaudat (3600 mm × 180 mm) maksavat keskimäärin 29,75 euroa neliömetriltä. Kun hintaan lisätään 22 prosentin arvonlisävero, hinta on 36,30 euroa neliömetriltä. Näin ollen alkuinvestointi on: 150 m² * 36,30 euroa/m² = 5 445 euroa (sisältää 982,50 euron arvonlisäveron). Kun otetaan huomioon kaikki mahdolliset asennusta helpottavat ja julkisivun esteettisyyttä parantavat lisävarusteet, investointi maksaa noin 6 429,05 euroa (sisältäen arvonlisäveron 1159,34 euroa).

Parhaan mahdollisen vertailun varmistamiseksi valitsemme samankokoiset ja asennetut puiset rimat (kuusi), jotka on viimeistelty eli pohjamaalattu ja päällystetty kahdesti. Puisen vuorauslevyn (3600 mm x 145 mm) hinta on 19,45 euroa neliömetriltä. Kun hintaan lisätään 22 prosentin arvonlisävero, hinta on 23,73 euroa neliömetriltä.

Puuverhouspaneelin leveys on yleensä paljon kapeampi kuin kuitusementtisella paneelilla. Puuverhouspaneelin keskimääräinen leveys on 90-145 mm, kun taas kuitusementtipaneelin leveys alkaa 180 mm:stä. Vertailun vuoksi käytimme kuitenkin puisia vuorauslevyjä, jotka ovat ainakin tyypiltään lähellä päällekkäistä kuitusementtivuorauslevyä. Näin ollen ensimmäinen investointi olisi: 150 m² * 23,73 EUR/m² = 3825,00 EUR (sisältäen 689,75 EUR alv).

Puurakenteisen julkisivun tapauksessa erilaisten lisävarusteiden käyttö on harvinaisempaa, mutta esimerkiksi pelkkien tuuletusprofiilien lisääminen julkisivun alaosaan nostaisi hintaa noin 448,10 eurolla (sisältäen 80,80 euron arvonlisäveron). Ensi silmäyksellä puukannat ovat huomattavasti halvempia, sillä ne säästävät 2 523,25 euroa (sisältäen 455,01 euron arvonlisäveron) kokonaisinvestoinnissa kuitusementtiin verrattuna.

Lyhyesti sanottuna: Jos verrataan kuitusementtivuorauslevyjen alkuperäisiä kustannuksia mittasuhteiltaan samanlaiseen puiseen ulkovuorauslevyyn, materiaalilaskussa voidaan säästää noin 39 prosenttia eli 2523,25 euroa 150 m²:ltä. Lisäksi markkinoilla on myös edullisempia puumateriaaleja, jolloin julkisivun hinta on vieläkin edullisempi. On kuitenkin tärkeää huomata, että edellä mainittu hintaluokka on vain lähtökohta. Mitä tapahtuu, jos laskelmiin lisätään tulevat huoltosyklin investoinnit, puhumattakaan mahdollisista aikakustannuksista?

Pitkäaikainen ylläpito ja sen kustannukset

Alkuvaiheen kustannusten laskemisen jälkeen on syytä miettiä, miten tulevat huoltotoimenpiteet vaikuttavat kustannuksiin pidemmässä juoksussa.

Kuitusementti on materiaalina erityisen kestävä ja vaatii vain minimaalisen vähän huoltoa. Se ei yleensä vaadi uudelleenmaalausta, mikä tarkoittaa, että alkuinvestoinnin jälkeen ei ole merkittäviä ylläpitokustannuksia.

Puuverhouspaneelit sen sijaan vaativat säännöllistä huoltoa, kuten huoltomaalausta vähintään viiden vuoden välein. Maalauskustannukset riippuvat siitä, teetkö työn itse vai palkkaatko ammattilaisen.

Omatoimisen maalauksen hinta

Puuverhouksen maalaus laadukkaalla polyakrylaattimaalilla maksaa keskimäärin 3,43 euroa neliömetriltä. Maalaus 4 vuoden välein tarkoittaa, että 20 vuoden aikana maalaus tehdään vähintään 5 kertaa, ellei useammin. 150 m² * 3,43 EUR/m² = 544,50 EUR (yksi maalaus kahdella maalikerroksella).

Yhteensä 20 vuodelta: 544,50 * 5 = 2722,5 euroa. Kun keskimääräinen inflaatio on 2 % vuodessa, maalaaminen maksaa 20 vuoden aikana 4 019 euroa.

Palvelun ostohinta

Jos päätät ulkoistaa maalauksen sen sijaan, että maalaat sen itse, puujulkisivun maalaaminen maksaa nykyään 14,64 euroa neliömetriltä arvonlisäveroineen. Samojen laskelmien mukaan 20 vuoden aikana kokonaiskustannukset olisivat: 150 m² * 12 euroa/m² = 2196 euroa (yksi maalaus kahdella maalikerroksella).

yli 20 vuotta: 2196 * 5 = 10 980 euroa. Jos kaavaan lisätään inflaatio, 20 vuoden aikana kulutetun palvelun kokonaiskustannukset ovat noin 16 209 euroa.

Lyhyesti sanottuna: Riippuen siitä, maalaatko itse vai käytätkö palvelua, puun ylläpitokustannukset ilman inflaatiota vaihtelevat 2722,50 eurosta 10 980 euroon 20 vuoden aikana. Jos tähän lisätään 2 prosentin inflaatio, ylläpitokustannukset vaihtelevat 4 019 eurosta 16 209 euroon.

Puuverhouspaneelien ja kuitusementtisten verhouspaneelien kokonaiskustannukset

Yhteenveto

Alkuvaiheen ja pitkän aikavälin kustannusten analyysi osoittaa, että vaikka puuverhous näyttää aluksi edullisemmalta, tilanne muuttuu huoltokustannusten lisääntyessä. Kuitusementtiset ulkoverhouspaneelit saattavat vaatia suuremman alkuinvestoinnin, mutta pitkällä aikavälillä ne säästävät huomattavasti, sillä ne vähentävät kalliin ja aikaa vievän uudelleenmaalauksen tarvetta.

Kuitusementtiin panostaminen voi merkitä suurempia taloudellisia kuluja projektin alussa, mutta sen kestävyys ja alhaiset huoltokustannukset tekevät siitä useimmiten taloudellisesti kannattavamman vaihtoehdon pitkällä aikavälillä. Puuverhous vaatii kuitenkin jatkuvaa huoltoa, joka saattaa ajan mittaan olla kallista ja aikaa vievää.

Niinpä kodinomistajille, joiden tavoitteena on säästää rahaa pitkällä aikavälillä ja vähentää säännöllisen kunnossapidon vaivaa, kuitusementtinen ulkoverhous voi olla investointi, joka maksaa itsensä takaisin paitsi taloudellisesti niin myös vähemmän huoltoa vaativan julkisivun tuoman lisäarvon muodossa.

Tutustu Hardie Architectural Panel kuitusementtiverhouslevyyn

Se tekee vaikutuksen A2-luokan valoherkkyydellään ja on samalla todellinen muotoiluelementti.

Tutustu James Hardie kuitusementtivuorauslevyihin

Hardie-tuotteet on suunniteltu säilyttämään esteettisyytensä säästä riippumatta.

Ostoskärry